bijna terug naar shcool?

Hans De Leenheer
4 min readAug 6, 2020

een warme oproep naar alle leerkrachten

Het is 1 augustus gepasseerd. Het schooljaar begint terug binnen 4 weken. Ben jij er klaar voor? Ik vermoed van niet. Maar wees gerust, je zal niet alleen zijn.

Deze 1 september wordt me der eentje. Als je gehoopt had dat de scholen gewoon zullen open gaan, dan zal dat alvast ijdele hoop zijn. Meer nog, wat je vandaag nog niet genoeg hoort in de media is dat ook die -12 jarigen niet gespaard worden door dit virus. Meer en meer studies wijzen erop dat 9 tot 12 jarigen een belangrijke groep van de verspreiders zijn.

Net als het voortschrijdend inzicht van de mondmaskers dat maar heel laat doorsijpelde, en dat het een maand langer duurde dan nodig voor men erkende dat we eigenlijk niet goed bezig waren met die versoepelingen in Juni, zal ook dit nog een paar weken duren … Hopelijk net op tijd voor we ze allemaal massaal terug naar die klas sturen.

Ben jij klaar?

Ik weet dat je eigenlijk vakantie hebt, en dat je directie je pas terug verwacht na 15 Augustus, en dat jullie van het Ministerie ook nog niets gehoord hebben. Maar wacht daar aub niet op. Het is NU het moment om in actie te schieten. Vanaf de tweede helft van deze maand zal je in die kolk van opdrachten gezogen worden en is er geen tijd meer om dingen op je eigen tempo te bedenken.

Wat kan ik nu al doen?

Ik heb het vrij duidelijk gemaakt in mijn week 1 en week 2 retrospectieven van begin van de lockdown: ik zit zelf niet in het onderwijs en ik zou het zelf niet kunnen! Maar ik kan je wel van langs de zijlijn enkele tips en zelfreflectie vragen meegeven. Als je ze niet wou horen, was je wss al weg ;-)

“Leave no man behind”. Je kent dat gezegde wel uit de oorlogsfilms. Jij bent hier de peleton leider en zorgt ervoor dat elk kind de eindmeet haalt. Niet de kolonel, niet de generale staf, jij! Er zijn tientallen externe factoren die jou werk gaan bemoeilijken om dat te verwezenlijken. Gebruik ze niet als excuus!

“Bereid je voor op het ergste”. Alles wat in de realiteit minder erg is, zal je extra ruimte geven om meer te doen. Eigenlijk zou je tegen 31 Augustus je hele schooljaar al digitaal moeten klaar hebben. Elke les, elke oefening, elk filmpje, … kortom je hele leerplan. Niet in weken en lesdagen opgesplitst, maar gewoon in volgorde. De realiteit zal bepalen aan welk tempo je er echt zal door geraken. Maar het is deze voorbereiding die je de ruimte moet geven om flexibel te kunnen zijn met alle wijzigingen.

“Verlies nooit alleen”. Dit is één van de mooiste lessen die ik ooit geleerd heb in sales. Verkopers willen graag kost wat kost een deal binnen halen, maar niet altijd ten koste van hun ego. Daarom vergeten ze wel eens op tijd om hulp te vragen aan hun collegae. Er zijn daarbuiten letterlijk honderden leerkachten die identiek dezelfde boeken gebruiken dan jij. Doe dit NU al. Ga ook buiten je directe collegae eens rond kijken. Aarzel niet ouders of gewoon het publiek te betrekken. Wij willen allemaal dat JIJ succesvol bent!

elk kind is uniek”. Meer dan ooit is dit cruciaal. Dat leave no man behind principe speelt hier nog het hardst! Het is meer dan ooit nu belangrijk dat je een oplossing klaar hebt hoe je die ‘stuurloze’ kinderen gaat mee krijgen zonder de schuld op de ouders, laat staan het kind zelf, te steken (hier vind je een paar goeie tips). Of hoe zorg je ervoor dat zelfsturende kinderen die dan nog eens boven-intelligent zijn, zich niet gaan vervelen? Dingen die je in een klassikale omgeving al niet altijd even makkelijk vond, bleken in de lockdown al zeker geen cadeau. En dat extra werkbundeltje gaat het hem hier niet doen vrees ik.

Retrospectieve

Heb je die twee eerste posts gelezen die ik op LinkedIN had gezet? Het idee van een wekelijkse/tweewekelijke retrospectieve om je eigen methode constant te verbeteren werkt ook zeer goed buiten de software wereld ;-)

  1. Wat ging er goed?
  2. Wat ging er minder goed?
  3. Waar wil ik de volgende week beter in zijn?
  4. Welke acties moet ik daarvoor ondernemen?
gebruik een tool als Trello of Miro bijvoorbeeld voor je brainstorms

Handige LINKS:

--

--

Hans De Leenheer

Chief of Strategy & Staff in resident — When your data says it can’t be done, I’ll question your dataset! ex Veeam/Gospel/TrendMiner/Rombit/Timeseer.AI/…